• Aircoheat VTC Woerden D1 verslaat koploper in thriller

  Zaterdag 6 april zou een dag worden met twee gezichten. Enerzijds moest Aircoheat VTC Woerden D1 tegen de koploper punten pakken om weg te blijven uit de gevarenzone. Anderzijds zou het team afscheid nemen van twee belangrijke speelsters. Midden Femke van Leeuwen verlaat na 12 jaar het eerste damesteam van VTC Woerden en libero Luka van Beekhoven verlaat de club ook na vele jaren. Het team was erop gebrand om deze speelsters een mooi afscheid te geven voor het thuispubliek, maar dat dat geen makkelijke opdracht zou worden was duidelijk. Aircoheat VTC Woerden trad voor het eigen publiek aan tegen de koploper Armixtos. Een ploeg die in hun strijd om het kampioenschap alle punten goed kon gebruiken.

  Dat er voor beide ploegen veel op het spel stond, was gelijk duidelijk. De beginfase ging gelijk op, waarin veel lang rally’s ontstonden. Iets wat gedurende de hele wedstrijd terug zou komen. Het was echter Armixtos die op 8-8 een gaatje wist te slaan en uitliep naar 8-14. VTC Woerden knokte zich nog terug, maar kon niet voorkomen dat de eerste set met 18-25 verloren ging.

  VTC Woerden voelde dat er meer te halen was en de tweede set werd dan ook furieus gestart. Binnen korte tijd stond er een 11-5 voorsprong op het scorebord en was de coach van Armixtos genoodzaakt om een time-out te nemen. Deze time-out had geen effect en VTC Woerden ging vrolijk door met mooie aanvalspunten, verdedigingsacties en snoeiharde blokpunten. Op 14-8 nam Armixtos haar tweede time-out, een die wel effect had. Armixtos knokte zich terug en de dames van Woerden maakten te veel eigen fouten. Pas op 19-20 kwam Armixtos langszij, maar wist ook gelijk door te drukken. De koploper pakte de tweede set met 19-25.

  Balende gezichten aan de Woerdense zijde, want zo’n voorsprong weggeven was niet nodig. Het zorgde echter ook voor het geloof dat er echt wel punten te halen waren tegen de koploper. Hetzelfde basisteam als de voorgaande twee sets begon met die gedachte aan de derde set. Wederom een set waarin het gelijk op ging en er veel lange rally’s waren. Hetgeen er af en toe voor zorgde dat beide teams na zo’n lange rally niet zozeer het punt vierden, maar zij vooral blij waren om even met elkaar te kunnen uithijgen. VTC Woerden wist deze rally’s vaak naar zich toe te trekken en volgens de filosofie van coach Roy van Rees zou dat resulteren in de setwinst. En dat hebben de beide teams geweten. Want richting het eind van de derde set ontstond zich een bloedstollend spannende strijd. Waar een set normaal gesproken bij de 25 eindigt, ging deze set ver in de ‘overtime’. Het was stuivertje wisselen en beide teams wisten meermaals op setpoint te komen. Het was uiteindelijk de thuisploeg die zichzelf kon belonen met een 31-29 winst. De opluchting was enorm.

  Misschien hielp het dat de spanning er eindelijk af was na een setwinst en een heel belangrijk punt. De Woerdense dames gingen namelijk vrolijk verder met het vertonen van goed volleybal. Alle dames haalden individueel een uitstekend niveau en ook zeker Femke van Leeuwen en Luka van Beekhoven wisten hun waarde tijdens hun afscheidswedstrijd meer dan te bewijzen. VTC Woerden nam al snel een 16-10 voorsprong en Armixtos wist zich geen raad met de vechtlust van de Woerdense dames. VTC Woerden wist er na een 2-0 achterstand een allesbeslissende vijfde set uit te slepen na een 25-19 winst in de vierde set.

  De twee punten die VTC Woerden tegen de koploper wist te pakken, waren al een prestatie op zich. Maar de dames wilden meer. Iets wat ook zeker mogelijk was. Er stond inmiddels al twee uur speeltijd op de klok en het basisteam had al vier sets in de benen zitten. Nog een keer werd alle energie verzameld en de vijfde set, die maar tot de 15 gaat, gestart. In zo’n korte set is goed starten erg belangrijk en dat deed VTC Woerden. Er stond al snel een 4-1 voorsprong op het scorebord. Toch wist Armixtos zich weer terug te knokken. VTC Woerden bleef echter kalm haar goede spel vertonen, terwijl Armixtos gedurende de wedstrijd meer fouten was gaan maken. Op een 8-7 voorsprong was er een kantwissel. Met het publiek als een man achter de Woerdense dames werden de laatste punten gespeeld. Op 13-13 hadden beide teams nog maar twee punten nodig voor de winst. Maar wederom moest de set verlengd worden, want op 15-14 was er nog geen winnaar. Uitgerekend Femke van Leeuwen mocht na 12 jaar tijdens haar afscheidswedstrijd serveren op matchpoint. En hoe doe je dat beter dan door direct een punt te maken met een ace? Dat betekende een 16-14 en dus 3-2 winst voor de Woerdense dames en de ontlading bij de dames en coaches was enorm.

  Na een geweldige wedstrijd werden Femke en Luka met bloemen en champagne bedankt door het team en al het aanwezige publiek. Waarschijnlijk hadden zij zich geen betere afscheidswedstrijd kunnen voorstellen. Ze hebben het voor Armixtos niet alleen heel moeilijk gemaakt om kampioen te worden, maar zichzelf ook een erg goede dienst bewezen om weg te blijven van de gevarenzone. Aircoheat VTC Woerden is er echter nog niet. Volgende week in de laatste wedstrijd in en tegen Keistad (Amersfoort) kunnen de dames zich met twee punten definitief veilig spelen en degradatiewedstrijden voorkomen.